یلدای شگفت انگیز 95 با پکیج های شگفت انگیز کادویی

ساخت وبلاگ

یلدای شگفت انگیز 95 

شب یلدا-کادو

  •  ریشه تاریخی

 انقلاب زمستانی و شب یلدا: از لحاظ نجومی شب یلدا یا شب چله، اولین شب زمستان و طولانی ترین شب سال در نیمکره شمالی است و فردای آن روز با دمیدن خورشید، روزها بلندتر شده و تابش نور خورشید بیشتر می شود . به همین دلیل این شب در ایرانن  باستان "یلدا" به معنای تولد و زایش (خورشید) نامیده شده است و ایرانیان برای آن جشن بزرگی برپا می کردن این اتفاق را انقلاب زمستانی می گویند.

 یلدا درسریانی به معنای تولد و به گفته ابوریحان آن را شب زادن ترجمه کرده اند.

رویدادی مشابه با یلدا در روم باستان در همین زمان جشن گرفته می شد که جشن "خورشید شکست ناپذیر" نام داشت و مربوط به میترا خدای نور و روشنایی بود. این آیین باستانی ایرانی در روم و دربار هلیوگابال نیز متداول بود.

بر اساس منابع رومی، سیصد سال بعد از تولد عیسی مسیح، کلیسا این شب را به عنوان زاد روز عیسی پذیرفت؛ زیرا موقع تولد او دقیقا معلوم نبود. از این روست که تا امروز بابانوئل با لباس و کلاه موبدان ظاهر می شود و درخت سرو و ستاره بالای آن هم یادگار مهری هاست.

 امروزه علاوه بر ایران، این شب در کشورهای آسیای میانه مانند افغانستان، تاجیکستان، اوزبکستان، ترکمنستان و برخی ایالات قفقاز مانند آذربایجان و ارمنستان در 21 دسامبر هر سال جشن گرفته می شود. 

  • سنتها

آیین شب یلدا یا شب چله، خوردن آجیل مخصوص و میوه های گوناگون است که همه جنبه نمادین دارند و نشانه برکت، تندرستی، فراوانی و شادکامی هستند.

مرسوم است در شب یلدا ایرانیان تا سپیده دم به انتظار دیدن خورشید می نشستند و پیروزی و روشنی خورشید بر اهریمن تاریکی را جشن می گرفتند.

پس از نوروز، آیین شب یلدا در سرزمین ایران همچنان باشکوه باقی مانده است زیرا تا دهه های پیشین، بیشتر جمعیت ایران کشاورز و روستایی بودند و در واقع در این شب پایان یک سال تلاش کشاورزان روستایی و آغاز بهره مندی از روزهای آسایش زمستانی پس از نه ماه کار را جشن می گرفتند.

امروزه یلدا یک جشن خانوادگی ست. در این شب خویشاوندان در خانه بزرگ خاندان گرد هم می آیند و در سرمای زمستان، تا نیمه های شب دیروقت به خوردن میوه و آجیل مشغول می شوند. مخصوصا خوردن انار و هندوانه در این شب بسیار متداول است. رنگ قرمز این میوه ها نماد درخشش و طلوع زندگی، و شکوه و جلال خورشید است.

از آنجایی که خوراکی ها نقش محوری در تمام آیین ها و جشن های ایرانی دارند، در این شب نیز خوردن شام باشکوه با تمام اعضای خانواده بسیار متداول است. در استانهای مختلف در ایران، شامی که در این شب سرو می شود متفاوت است؛ برای مثال در گیلان سبزی پلو و ماهی دودی، در قزوین انارپلو، در زنجان خاگینه خرما، و البته فسنجان که در تمام شهرها رایج و محبوب است.

انواع مغزها همراه با توت و کشمش نیز از خوراکی های این شب است. حاضران با انتخاب و شکستن گردو از روی پوکی یا پری آن، آینده گویی می کنند.

در شمال و آذربایجان، در این شب خنچه ای را تزیین و به خانه تازه عروس یا نامزد می فرستادند؛ شمالی ها یک ماهی بزرگ را تزیین و به خانه عروس خود می بردند.

در شیراز، شب یلدا همانند نوروز رنگین است. مرکبات و هندوانه برای گرم مزاج ها و خرما و رنگینک برای گرم مزاج ها سرو می شود و حافظ خوانی بخش جدا نشدنی این شب است.

همدانی ها در این شب فال سوزن می گیرند. پیرزنی مدام شعر می خواند و تنقلاتی مناسب با آب و هوای منطقه خود می خورند.

در شهرهای خراسان، خواندن شاهنامه در این شب مرسوم است.

در اردبیل، مردم چله بزرگ را قسم می دهند که زمستان امسال را به آنها زیاد سخت نگیرد.

در گیلان عقیده دارند هندوانه خوردن شب یلدا باعث می شود در تابستان احساس تشنگی نکنند و در زمستان سرما را حس نکنند.

ایرانیان باستان در شب چله درخت سبزی را آذین بندی می کردند که نشانه ای از سبزی همیشگی و آفرینش مهر بود که در سده هجدهم با الگو گرفتن از درخت شب چله، درخت کریسمس را تبدیل به نماد شب زادروز عیسی مسیح کردند. جالب است بدانیم یهودیان ایرانی تبار ساکن دیگر کشورها نیز شب چله را به نام "فستیوال درخت" جشن می گیرند.

  • نیایش و حافظ خوانی

در شب یلدا معمولا بزرگ خانواده شروع به دعا و سپاسگزاری از خدا می کند و برای سال آینده از خداوند طلب برکت و سلامتی می کند، بقیه اعضای خانواده آمین می گویند. بعد از دعا و نیایش او هندوانه را می برد و همه افراد یک تکه از هندوانه را می خورند. باور بر این است که هندوانه شب یلدا در هوای سرد باعث ایمن شدن افراد از بیماری در طول زمستان می شود.

در این شب هم مثل شب تیرگان، فال گرفتن با کتاب حافظ مرسوم است. پس از دعا و نیایش نوبت به حافظ خوانی می رسد، بلند خواندن اشعار حافظ، شاعر قرن 8 هجری در این شب بسیار متداول است. پس از حافظ خوانی هر کدام از اعضای خانواده نیت کرده و دیوان حافظ را باز می کنند و یک نفر غزل را می خواند. باور مردم بر این است آنچه در غزل عنوان می شود تفسیری ست بر آرزو و نیت فرد و ممولا به حقیقت می پیوندد که به "فال حافظ" مشهور است.

  • هدیه

سنتی که از دیرباز در برخی بخشهای کشور عزیزمان در این شب رواج داشته، مربوط به زوج های جوان است. در شب یلدا، آقایان برای همسر خود سبدی پر از هدایا و خوراکی ها (انواع خشکبار و میوه) می فرستند. در برخی نواحی، خانواده دختر نیز خوراکی و هدیه برای داماده خود ارسال می کنند.

این رسم جالب هدیه به عروس رو می تونیم گسترده تر کنیم و این فرصت رو غنیمت بشماریم و برای تشکر از بزرگتر ها یعنی پدربزرگ و مادربزرگ، پدر و مادر و حتی دوستی که از ما بزرگتر است یه هدیه دراین شب بگیریم و خودمون آغاز کننده فرهنگی بشویم که به دست فراموشی سپرده شده. به همین دلیل هم گروه کادو پکیج های مختلفی رو برای این شب تدارک دیده تا برای سورپرایز کردن اطرافیانتون دیگر بهانه ای نداشته باشید و با خیال راحت بسته های کادویی مناسب با گروه دریافت کننده رو انتخاب کنید و خیلی راحت و سریع درب منزل تحویل بگیرید.

برای ایده های کادویی برای این شب وبلاگ کادو ارزان رو ببینید

کادو چی بسازیم...
ما را در سایت کادو چی بسازیم دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 8kadochibesazame بازدید : 82 تاريخ : سه شنبه 10 اسفند 1395 ساعت: 21:03